Päätin, että pyhitän tämän päivän kokonaan siivoukselle. Kämppäni on ollut varsin pitkään kuin pommin jäljiltä. En saanut tavaroita mahtumaan paikoilleen, sillä hyllyt, laatikot ja kaapit olivat täydellisessä kaaoksessa. Niinpä saadakseni lattian tyhjäksi ryhdyin samalla myös järjestelemään hyllyjäni, lokerikkojani sekä kansioitani. Järkytyin kuinka paljon kotiini oli kertynyt partiopaperia!

Mitä partiossa tehdään? No, partiolaisethan tunnetusti retkeilevät paljon, tekevät päivän hyviä töitä, solmivat solmuja sekä huolehtivat luonnosta. Hups, taisin unohtaa listasta sen, että partiolaiset tuottavat myös yllättävän suuren määrän paperijätettä!

Suurin osa partiopapereistani päätyi suoraan paperinkeräykseen. Löysin vanhoja esityslistoja, pöytäkirjojen pohjia, toimintasuunnitelmia, muistiinpanoja, kursseilta saatuja vinkkivihkoja, partiomainoksia, retkikirjeitä sekä erinäisiä keskeneräisiä ohjevihkoja, joita olen joskus joutunut kommentoimaan. Kaikesta siitä paperista talteen laitoin ehkä noin 5%. Kursseilta saadut vinkkivihot ja muut vihkomuotoon taitetut ohjeistukset olen säilönyt kauniisti mappiin. Tosin olen ajan kanssa huomannut, että avaan tuon mapin ainoastaan silloin, kun haluan lisätä sinne jotain. En siis kuitenkaan osaa hyödyntää niitä.

Nyt haluan, että paperipartioinnista tehdään loppu! Lopetetaan se ikiaikainen paperin tuhlaus. Käyttäkää hyvät partiotoverit internetin ihmeellistä maailmaa hyväksenne. Siellä liikkuu sähköisesti ja varsin kätevästi erinäiset vihkoset kommentoitavaksi, esityslistat katsottavaksi ja retkikirjeet vanhemmille tiedoksi. Mikäli todella on tarpeen tulostaa (kuten joissain tilanteissa on) suosikaa kaksipuolista tulostusta tai pienentäkää A4 kokoon A5, jolloin saatte kaksi paperia yhden hinnalla! Iskekää vinkkinne ja muut infonne nettiin, älkääkä jaelko turhaa paperimateriaalia. Kun etsit kuumeisesti vinkkejä seuraavaan kokoukseesi mistä haet ideoita? Netistä vai siitä kansiosta, jonne olet vinkkivihkosi säilönyt.

Nappula